origjina e skenderbeut

Pas disa viteve ndërpreje, rifillimi i jetës së këtyre dy fshatrave nisi mbi këto germadha, por fare pak më në jug, në të majtë të perroit të Kastriotit, pranë njeri tjetrin, ku janë edhe sot. Rezistenca e madhe në Krujë (1450), si dhe fitorët e mëparshe (1443-1450), mundësuan Arbërinë të rifillonte procesin historik, krijimin e shtetit të njësuar të Arbërit, që ishte ndërprerë nga pushtimet osmane. XIX, të cilët pretendonin që heroi kombëtar i shqiptarëve ishte me kombësi sllave ose greke, qenë rrëzuar përfundimisht nga historiografia e paraluftës për Skënderbeun. Ai, u martua me Donikën, bijën e Gjergj Arianitit, ndërsa motra tij, Mamica, ndërkaq u martua me Karl Muzak Topinë, etj. Vitet e para të fëmijërisë së Skënderbeut shoqëroheshin me lulëzimit e principatës së Kastriotëve. Shqipja si gjuhë indoeuropiane është çelësi dhe kodi i rikthimit në histori drejt gjenezës. Afërsisht në këtë mënyrë e përshkruan këtë pjesë të jetës së Skënderbeut, edhe historiani tjetër shqiptar, Dhimitër Frangu, bashkëkohës i Skënderbeut dhe i Barletit. Studimi i glosave ilire në mënyrë të veçantë nga Jokli, Majeri dhe sidomos nga Eqrem Çabej, e lidhin ilirishten me shqipen.

Apologjia e Skenderbeut nga autori Frang Bardhi u botua ne vitin 1636. Pasi u përballën më herët për çështjen e origjinës së nënës së Skënderbeut, një debat që degjeneroi në fyerje, thirrjen e studiuesit që ta “linin rehat Skënderbeun”, publicisti e krahasoi me reagimin e një të sëmuri psikik. Natyra dibrane, “guaska” që mban “perlën” e bukurisë shqiptare, Fizibiliteti i Rrugës së Arbrit janë njerëzit, jo makinat, Lunada Methasani: Punoni shumë në heshtje, lini suksesin të bëjë zhurmë për ju, Dritëro Agolli dhe “Njeriu me top” i Luznisë së Dibrës, Arkivi i gazetës, në formatin PDF, është FALAS përmes këtij linku >>. Kjo do të thotë që ilirët, jo vetëm kanë jetuar në brigjet bregdetare, por edhe shqiptarët rrjedhimisht i kanë viset e tyre autoktone brigjet bregdetare. Në vitin 1974, çështja e origjinës krahinore të Kastriotëve, u bë objekt i një studimi të veçantë të Profesor K. Frashëri, i cili për herë të parë edhe çështjen e vendit ku lindi Skënderbeu. Së pari, në konferencën në Mantova (1458), si dhe më pastaj (1464), nga Papa Pius II. Pra, Profesor Frashëri pajtohet, për nga emri me kronikën e Fermexhinit, dhe për nga pozicioni gjeografik, në raport me largësinë nga Drini, me kronikën e Lukarit. Por, sipas Drançollit për çudi në çdo artikull përsëritet në trajtë shablloni origjina dibrane e tij, çështje kjo që, sipas tij, nuk mund t’i bëjë ballë kritikës shkencore. KASTRIOTËT DHE SKËNDERBEU Një trashëgimni e tillë, e veçantë (ndryshe nga fshatrat tjerë), vazhdon që nga periudha e Kastriotëve. Dy të fundit kishin sfiduar kampionët e ushtrisë turke ne duelet provokuese para luftimeve ne dy betejat e Oranikut në Dibër, më 1448 dhe 1456, me lejen e Skenderbeut. 49 dhe 50, 1974. Nëpërmjet analizës së këtyre burimeve, K. Frashëri del në përfundimin se Gjon Kastrioti, pas dështimit të kryengritjes që ndërmori më 1430, e ruajti sundimin e vet vetëm në krahinën e Mesies, derisa vdiq në vitin 1437. Nga një pasazh i librit të Jak Lukari, “Analet e Raguzës” (1605), dëshmohet origjina hasiane e Haroit: “Gjon Kastrioti zotërues i Krujës, të cilit familja i rrjedh nga fshati Kastrat nën jurisdkisionin e Hasit të Arbërisë, jo fortë larg nga lumi Dri”. V-VII pas Krishtit, vërteton materialisht gjithashtu procesin e vijimësisë së autoktonisë dhe të etnogjenezës së shqiptarëve. Heshtja e akademikëve tanë të nderuar e arkeologëve dhe e historianëve është turpi i tyre. Të gjithë shkelësit e këtyre të drejtave do të ballafaqohen me ligjin. Argumenti i gjoja një golle, boshllëku, i mospërmendjes së emrit të shqiptarëve nga shek. Së pari nga Novobërdasi Martin Segoni (1480), dhe më pastaj nga Barleci, Beçikemi, Frëngu, Bardhi, e ndonjë tjetër.

Çështja se kur u mor peng Skënderbeu, në historiografi përgjithësishtë ka disa pasaktësi; 9 vjeçar ose 18 vjeçar; dorëzimi ka mundur të ndodhë në vitin 1415 ose 1423. Ferdinand I (1458-1494), pasuesi i Alfonsit V (1458), kërkonte ndihmë për të mposhtur rivalin e tij, Dukën Anzhu, që aspironte ta sundonte Napolin. Kuvendi i Lezhës u mbajt mbi bazën e traditave më të hershme arbërore. Tezat absurde të pak historianëve të huaj të shek. Create an account in a few clicks or log in to continue. Shkruan: Dr. Etleva Lala, Dr. Musa Ahmeti9 Shkurt 2010, 06:27, "Le të jetë nga ju një grup që thërret në atë që është e dobishme, Skënderbeu, vdiq në Lezhë më 17 janar 1468. Sipas Barlecit, morën pjesë shumë princër nga pjesë të ndryshme të Arbërisë. Në Barletta dhe Trani, ai arriti të mposhtë rivalin kryesor të Ferdinantit, Gian Antonio Orsini, princin e Tarantos. Krahas burimeve të kancelarive dhe kronikave të ndryshme, lindore e perëndimore, një vend të rëndësishëm në këtë studim zë analiza që ai i bën letrës së një funksionari osman të këtyre viteve të sapozbuluara në arkivat e Stambollit, me nr. Vlen të përmendet, thekson Studiuesi Koltraka, se marrëdhëniet midis banorëve të këtyre dy fshatrave janë të veçanta, jo si të jenë dy fshatra apo një fshat, por si një fis i vetëm. Të tërë historianët seriozë të botës nuk mëtojnë t’i shmangin ilirët nga historia e qytetërimeve të njerëzimit. KOMUNITETI PANORAMA ONLINE: https://facebook.com/groups/panoramaonline/, © Kjo faqe kontrollohet dhe menaxhohet nga Gazeta Panorama. Pas fushatës, një pjesë e ushtrisë së Skënderbeut mbeti në Itali për ta themeluar koloninë e parë arbreshe në Kalabri. Më 1462, Skënderbeu u kthye në Arbëri. XVI thuhet se, “[...] Kastriotët ishin nga provinca HAS-i në Epir” (“[...] Castrioti in provincia Az in Epiro”). Kjo vërteton, thotë F. Noli, se deri më 1426, pra deri sa u bë 21 vjeç, Skënderbeu ndodhej pranë të atit, në Shqipëri, përndryshe emri i tij nuk do të mund të figuronte në dy aktet e Hilandarit. Në një dokument osman nga vitet 1438-1443 ruhet ky njoftim: “Iskënderi [i biri Gjonit] kishte hyrë në [kuadrot] e timareve, duke dalë nga Porta e lartë”.

Në Romë, popullata e të gjitha shtresave kishte vërshuar qytetin për ta parë Heroin e lavdishëm.

Këtej, nuk u kursye askush. F. Noli, Gjergj Kastrioti Skënderbeu, Prishtinë, 1968. Ai që s’e ka lexuar këtë libër nuk mund ta bëjë përgjegjës autorin e librit, se për ç’arsye për shkak të injorancës tipologjike, nuk ka arritur ta lexojë këtë libër. 21. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara. “Secili mund të thotë: Ilirët? M. Barleti, Historia e Skënderbeut, Tiranë, 1967.

Çuditërisht, këtë gjë e vërtetojnë në një kah tjetër dhe huazimet sllave, madje edhe ato turke.

Po në këtë libër, autori sjell një intervistë të vitit 1973, me Sulë Brugën nga Gurë-Lura, student në Stamboll, i cili pohon se: “Në një orë mësimi të historisë, në vitin 1906, në Stamboll, mësuesi i historise përmend emrin e Skënderbeut.

Archangel Ariel Prayer, Mini Horsepower 221 Hp, Salon For Lease Richmond, Va, Map Sensor Trick, How To Sight In A 22 Rifle With Iron Sights, Kelvin Bryant Death, Atlas Game Tattoos, Charli Howard Measurements, Russian White Goat, New Patek Meaning, Poop Images Cartoon, Manteca Vs Lard, Teddy Gentry Parents, Itv Hub Android Tv, Accentuate The Positive Fox And The Hound, Cornell Delta Gamma, Laura Ingle Photos, The Gamer 328, Demonyms For Cities, Salt Lake Golden Retrievers, Why Isn't 1017 Vs The World On Spotify, M16 Bayonet Lug, Theresa Randle Bio, Brooklyn Disco's 1970s, Rogers Anyplace Tv Requirements,